Parkinsontherapie

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening, die voor iedere patiënt weer andere gevolgen kan hebben. Sinds juli 2004 is er een richtlijn uitgekomen voor fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson.

Eén van onze fysiotherapeuten heeft zich deze richtlijn eigen gemaakt en heeft tevens de cursus gevolgd: “ParkinsonNet scholing Noord voor fysiotherapie en oefentherapie, Utrecht, Oktober 2010”.

Bij elke parkinson-patiënt wordt individueel bekeken wat de klachten zijn en/of fysiotherapie wel of niet geïndiceerd is. Is fysiotherapie geïndiceerd dan zal er in eerste instantie 1 op 1 gewerkt worden aan de voorkomende problemen. Later kan de overstap gemaakt worden naar de groepstherapie binnen onze praktijk. De meeste patiënten zullen ook een oefenprogramma mee krijgen voor thuisoefeningen.

Doel van de fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson is het verbeteren van de kwaliteit van leven door het verbeteren en/of behouden van zelfstandigheid, veiligheid en welbevinden tijdens en door bewegen. Dit wordt bereikt door o.a.preventie van angst om te bewegen en/of te vallen, onderhouden en/of verbeteren van de conditie, bewust maken van de transfermogelijkheden en werken aan een effectief looppatroon.

Onze praktijk is ook deelnemer aan https://www.parkinsonnet.nl.

De fysiotherapeut binnen onze praktijk die hierin gespecialiseerd is, is Saskia van der Meer. Heeft u vragen of wilt u Saskia spreken, dan kunt u het beste eerst een mail sturen naar info@fysiozwanenzijde.nl.