Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van omvang van het lichaamsdeel.

Er zijn verschillende soorten van oedeem; zoals lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Onze fysiotherapeuten maken ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek wordt vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen, chirurgen en dermatologen.

De NVFL is de beroepsvereniging van oedeem- en/of oncologiefysiotherapeuten. Het doel van de vereniging is om de leden te ondersteunen, zodat zij patiënten de best gespecialiseerde zorg verlenen. Als NVFL vormen we een gemeenschap waarin we elkaar stimuleren en elkaar helpen ons vak goed uit te oefenen door elkaar positief kritisch te beoordelen. Meer informatie op www.nvfl.nl.

De fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn binnen onze praktijk, zijn Karin Kruyt en Linda de Vries. Voor vragen of meer informatie kunt u altijd contact opnemen met ons via de mail of telefonisch.