Diabetes Mellitus

Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Mensen met diabetes hebben een te weinig van het hormoon insuline en/of hebben een verminderde gevoeligheid voor insuline. Dit houdt in dat de regulatie van suiker in het lichaam verstoord is. Dit kan zorgen voor een onvoorspelbaar bloedsuikerniveau, met als mogelijk gevolg dat iemand het bewustzijn kan verliezen, een epileptische aanval kan hebben of dat er schade optreedt aan bijvoorbeeld de bloedvaten.
Daarnaast komen bij diabetes vaak comorbiditeiten voor, denk hierbij aan cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziekten), obesitas (overgewicht) of retinopathie (oogaandoeningen), wat kan leiden tot chronische complicaties. Vroegtijdig stellen van de diagnose en adequate behandeling door het reguleren van het bloedsuikergehalte, is dus van groot belang.  

Bewegen heeft een positieve invloed op onder andere de regulatie van suiker en de spierdoorbloeding. Dit zorgt voor een verbetering van de insulinegevoeligheid, waardoor glucose beter opgenomen wordt in de spieren. Bovendien heeft bewegen invloed op de energievrijmaking en voorraden spierglycogeen. Daarom heeft gestructureerd bewegen, naast medicatie en dieet, een aanvullende therapeutische meerwaarde.

DM-groepen

Speciaal voor deze groep mensen hebben wij binnen onze praktijk de DM(Diabetes Mellitus)-groepen. Het doel hiervan is om naar een actieve leefstijl toe te werken door middel van het trainen van de conditie, het trainen van de kracht en door advies te geven op het gebied van dagelijkse beweging. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het delen van ervaringen en het creëren van een gezellige en veilige sfeer, waarin samen wordt gesport.

Voor meer informatie over de DM-groepen kunt u ons mailen: info@fysiozwanenzijde.nl

Wij vragen u vriendelijk om in onze praktijk een mondmasker te dragen.

Als zorgverlener gaan wij ervan uit dat u inmiddels volledig gevaccineerd bent tegen corona. Mocht dit om wat voor reden (nog) niet het geval zijn, geef dit dan door aan uw behandelend fysiotherapeut en draag in dat geval tijdens de behandeling altijd een FFP2 masker. Dit is een ander masker dan het blauwe IIR mondmasker. Uw fysiotherapeut zal dit vervolgens ook doen. 

Mocht u geen mondmasker kunnen verdragen, dan ook graag overleg met uw fysiotherapeut. Dit geldt eveneens als u corona-gerelateerde klachten heeft. 

Wij vragen u dit om onze patiënten, collega's en andere bezoekers van de praktijk te beschermen.