Longfysiotherapie

Longfysiotherapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Het is bedoeld voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen zoals: COPD (chronische bronchitis, emfyseem), cystic fibrosis en astma.

De behandeling beoogt de mate van benauwdheid, uithoudingsvermogen, kwaliteit van leven en levensduur gunstig te beïnvloeden. Na verwijzing van huisarts/longarts zal er in eerste instantie een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Met het lichamelijke onderzoek, inspanningsonderzoek en de hulpvraag zal het behandelplan opgesteld worden.

De therapie:

  • In de individuele behandelingen zullen indien nodig sputum(slijm)evacuatie, ademhalings- en ontspanningstechnieken aan de orde komen.
  • In groepsverband zal het uithoudingsvermogen en spierkracht/spieruithoudingsvermogen getraind worden.

Gedurende het behandelproces zal regelmatig geëvalueerd worden hoe de status van de patiënt op dat moment is. Indien nodig zal contact opgenomen worden met uw huisarts en/of longarts. In veel gevallen wordt de behandeling volledig vergoed door uw ziektekostenverzekering. Mocht u na het lezen van deze informatie meer willen weten over de luchtwegen en longaandoeningen bekijk dan deze link van het longfonds. http://www.longfonds.nl/

De fysiotherapeuten van onze praktijk die hierin gespecialiseerd zijn, zijn Jorine FitiéSaskia van der Meer, Wilbert Heijn en Kris Menken.