Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij gebruikgemaakt wordt van naalden die in de spier gebracht worden. Het gaat hierbij niet om injecties. Dry needling kan helpen bij het oplossen van klachten veroorzaakt door triggerpoints. Triggerpoints zijn pijnlijke en verharde plekken in een spier.

Janet Travell paste als eerste dry needling toe met als doel klachten aan het bewegingsapparaat te verminderen. Travell toonde bij triggerpoints aan dat de stofwisseling gestoord is in spierweefsel. Destijds was Travell de arts van John F. Kennedy. Travell injecteerde de rug- en buikspieren van de president waardoor zijn klachten verholpen werden. Dit probeerde ze ook bij andere patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat en boekte hierbij hetzelfde resultaat. Travell noemde deze klachten myofascial triggerpoint pain. Later werd duidelijk dat niet de vloeistof die ingespoten werd de klachten verminderden, maar dat het contact tussen naald en spier de klachten deed verdwijnen.

Dry needling is een efficiënte manier om een triggerpoint op te heffen. Inmiddels is het internationaal een veelgebruikte techniek.

Verschil dry needling en acupunctuur

  • Andere theoretische achtergrond
  • Naald gaat bij dry needling door tot in de spier, bij acupunctuur gaat de naald niet verder dan de huid.

Kijk voor meer informatie over dry needling op www.dryneedlingleiden.nl

De fysiotherapeuten binnen onze praktijk die hierin gespecialiseerd zijn, zijn Wilbert Nieuwenhuys, Wilbert Heijn, Jelmer Eekhof en Jan Visser.