Artrose

Artrose van heup en knie
Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingssysteem (alles aangaande botten, spieren en gewrichten), waarbij de heup en de knie tot de meest voorkomende lokalisaties behoren. Wereldwijd tikt de teller 240 miljoen patiënten aan. Je kunt zelfs stellen: de helft van alle 60-plussers heeft minimaal één gewricht dat is aangedaan door artrose.

Kenmerkend is een langzaam, toenemend verlies van gewrichtskraakbeen. Bovendien kunnen er ook veranderingen van het onderliggende bot optreden en kan er botwoekering (osteophytvorming) ontstaan aan de gewrichtsranden.

                               Gezond gewricht                Gewricht met artrose

Klachten van artrose bestaan primair uit pijn en stijfheid. Periodiek kan het gewrichtskapsel ontsteken, zodat er zwelling, warmte en extra pijn bij komen. De klachten kunnen sterk wisselen: soms heeft u er een poosje minder last van, dan weer meer. Uiteindelijk gaat het toch steeds slechter. Een belangrijk gevolg van artrose is dat men steeds minder gaat bewegen. De gewrichten verstijven nog sneller en de spierkracht en conditie gaan achteruit. Dit kan weer leiden tot secundaire problemen zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Artrosetraining
Wat valt eraan te doen? Helaas, de artrose die er zit, krijg je niet meer weg. Wat wel kan, is het trainen van de beenspieren en oefeningen doen die de stijfheid tegengaan, zonder dat het gewricht belast wordt. Hiermee hopen we het proces te vertragen en eventueel te stoppen. Ook de eerdergenoemde secundaire problemen kunnen we hiermee bestrijden. Soms geeft medicatie in de vorm van pillen of injecties een (tijdelijke) verlichting.
Deze artrosetraining geven wij binnen onze praktijk in groepsvorm of individueel.

Voor meer informatie over de artrosetraining kunt u ons mailen: info@fysiozwanenzijde.nl.