Looptraining bij claudicatioklachten

Etalage benen:

Van uw behandelend specialist hebt u te horen gekregen dat u last heeft van claudicatio intermittens ofwel “etalagebenen”.

Mensen met deze klachten moeten na het lopen van een bepaalde afstand even stil blijven staan omdat ze pijn krijgen in de benen.De oorzaak van deze klachten is een vernauwing of afsluiting in de slagaderen naar of in de benen. Hierdoor komt er bij inspanning te weinig zuurstofrijk bloed bij de spieren.Dit kunt u voelen als (branderige, zeurderige) pijn tijdens lopen, traplopen en heuvels oplopen. Afhankelijk van de plaats waar het vat verstopt zit, kunnen deze klachten optreden in billen, bovenbenen, kuiten of voeten.

Collateralen:

De vernauwingen of afsluitingen gaan niet meer vanzelf open. Wel is het lichaam in staat nieuwe bloedvaatjes te vormen en bestaande bloedvaatjes verder te ontwikkelen. Deze bloedvaten worden collateralen genoemd.

Looptraining:

Door looptraining krijgt het lichaam een prikkel tot het vormen van collateralen en zal uw pijnvrije en maximale loopafstand verbeteren zodat een operatie meestal kan worden voorkomen. In onze praktijk kunt u terecht voor gesuperviseerde looptraining van een speciaal daarvoor geschoolde therapeut die is aangesloten bij het landelijke kwaliteitsnetwerk Claudicationet.

De fysiotherapeuten die hierin gespecialiseerd zijn, zijn Gealien Plantinga en Saskia van der Meer.

www.claudicationet.nl

 

Wij als zorgverlener gaan ervan uit dat u inmiddels volledig gevaccineerd bent tegen corona. Mocht dit om wat voor reden (nog) niet het geval zijn, geef dit dan door aan uw behandelend fysiotherapeut en draag tijdens de behandeling altijd een FFP2 masker. Dit is dus een ander masker dan het blauwe IIR mondmasker. Uw fysiotherapeut zal dit ook doen.

In de sportzaal en de wachtkamer is het dragen van een mondmasker niet meer nodig, mits u 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden en volledig gevaccineerd bent. Mocht u niet gevaccineerd zijn en ook geen mondmasker kunnen dragen, overleg dit dan ook met uw fysiotherapeut.

Wij vragen u dit om onze patiënten, collega's en andere bezoekers van de praktijk te beschermen.