Longfysiotherapie

Longfysiotherapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Het is bedoeld voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen zoals: COPD (chronische bronchitis, emfyseem), cystic fibrosis en astma.

De behandeling beoogt de mate van benauwdheid, uithoudingsvermogen, kwaliteit van leven en levensduur gunstig te beïnvloeden. Na verwijzing van huisarts/longarts zal er in eerste instantie een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Met het lichamelijke onderzoek, inspanningsonderzoek en de hulpvraag zal het behandelplan opgesteld worden.

De therapie:

  • In de individuele behandelingen zullen indien nodig sputum(slijm)evacuatie, ademhalings- en ontspanningstechnieken aan de orde komen.
  • In groepsverband zal het uithoudingsvermogen en spierkracht/spieruithoudingsvermogen getraind worden.

Gedurende het behandelproces zal regelmatig geëvalueerd worden hoe de status van de patiënt op dat moment is. Indien nodig zal contact opgenomen worden met uw huisarts en/of longarts. In veel gevallen wordt de behandeling volledig vergoed door uw ziektekostenverzekering. Mocht u na het lezen van deze informatie meer willen weten over de luchtwegen en longaandoeningen bekijk dan onderstaande link.

http://www.longfonds.nl/

De fysiotherapeuten die hierin gespecialiseerd zijn, zijn Jorine FitiéSaskia van der Meer en Wilbert Heijn 

Wij vragen u vriendelijk om in onze praktijk een mondmasker te dragen.

Als zorgverlener gaan wij ervan uit dat u inmiddels volledig gevaccineerd bent tegen corona. Mocht dit om wat voor reden (nog) niet het geval zijn, geef dit dan door aan uw behandelend fysiotherapeut en draag in dat geval tijdens de behandeling altijd een FFP2 masker. Dit is een ander masker dan het blauwe IIR mondmasker. Uw fysiotherapeut zal dit vervolgens ook doen. 

Mocht u geen mondmasker kunnen verdragen, dan ook graag overleg met uw fysiotherapeut. Dit geldt eveneens als u corona-gerelateerde klachten heeft. 

Wij vragen u dit om onze patiënten, collega's en andere bezoekers van de praktijk te beschermen.